A Szekszárdi-dombság és a Sárköz határolta település a Remete-patak (Séd-patak) völgyében indult növekedésnek. A várost ma északról a Sió-csatorna határolja. A közeli Dunát átlépő Alföld a Sárköz és a kedvelt kirándulóhelyként ismert Gemenc vidékén kötődik a lankás Mezőföldhöz és a Dunántúli-dombsághoz.

 

Béla király tér és templom

A Béla tér kiváló kiindulópontja lehet egy városnéző körútnak. A tér közepén az 1805-ben épült, Közép-Európa legnagyobb egyhajós temploma található. Harangjátékát naponta háromszor hallhatják a város lakói.

 

Vármegyeháza és udvar, Borkút

A Vármegyeháza ma hivataloknak és a levéltárnak ad otthont, utóbbiban kiállítások tekinthetők meg. Az épület külső udvarán található a díszes Borkút, melynek csapjaiból neves alkalmakkor bor folyik.

 

Babits Mihály szülőháza

Az épület, melyben a híres költő született, ma emlékmúzeumként működik. A gyermekkori emlékek, a fogadószoba bútorai, írásos emlékek és az udvaron Babits bronz-szobra fogadja az érdeklődőket.

 

Garay tér és Német Színház

A hangulatos téren található Garay János szobra. A költőnek köszönhetjük az irodalomban Háry János alakját. Költeményeiben többször említi a szekszárdi borokat. A tér fő épülete a Német Színház, mely Magyarország egyetlen német nyelvű színháza. Itt mindig változatos programokkal és színdarabokkal kedveskednek nézőiknek.

 

Augusz ház

Építészeti és kultúrtörténeti emlék, melyben hajdanán Liszt Ferenc zeneszerzőnk is vendégeskedett. A Házban ma zeneiskola működik.

 

Wosinkszky Mór Megyei Múzeum

A Szent István tér egyik meghatározó épülete, melyet Wosinsky Mór apátplébános és gróf Apponyi Sándor alapított 1902-ben. Számos állandó és időszaki kiállításnak ad otthont a múzeum, mindenképp érdemes látogatást tenni ide is.

 

Kilátó

A Kiss István szobrászművész alkotásával díszített kilátóból csodás kilátás nyílik a városra, sőt a környező településekre is. Körbetekintve láthatók a gondosan művelt, dombokra felkapaszkodó szőlőterületek is.

 

Családbarát Strand

A Szekszárdi Családbarát Strand-és Élményfürdő hét medencével, óriás csúszdákkal, hatalmas zöldfelülettel és számtalan családbarát szolgáltatással várja a pihenésre, feltöltődésre vágyó vendégeket egész nyáron, a hét minden napján.

 

Műjégpálya

A városban egyedülálló módon lehetőség nyílik télen fedett jégpályán jégkorcsolyázni, jégkorongozni. A pályán természetesen bérelhető korcsolya.

 

Művészetek háza

A szekszárdi Művészetek Háza a város egyik legszebb kulturális intézménye. Az egykori zsinagóga átépítése után 1984 augusztusában a közönség számára is nyitottá vált, azóta mintegy 200 fő befogadására alkalmas kiállító és hangverseny teremként tölti be kulturális és művészeti szerepét Szekszárd város életében.

 

“Mézédes Emlékeink” Mézeskalácsos Múzeum

2003-ban nyílt meg a “Mézédes Emlékeink” címet viselő Mézeskalács Múzeum. A múzeumban bemutatásra kerülnek a cukorka-, a mézeskalács-készítés, a gyertyaöntő mesterség eszközei és a Petrits család története. Interaktív programokon is részt vehetünk, hiszen rendszeresen tartanak mézeskalács-díszítés bemutatót, amikor a látogatók magunk is kipróbálhatják kézügyességüket. Aki szeretne, vásárolhat is a finomságokból.

 

Borászatok, pincészetek

A Szekszárdi Borvidék Magyarország egyik legősibb bortermelő területe, ahol a szőlőművelés hagyományai a római korig nyúlnak vissza. A borvidék a Szekszárdi dombság legkeletebbre eső keskeny területét foglalja magában, ami Szekszárd, Őcsény, Decs szőlőit jelenti. Jellemző fajtái a cabernet sauvignon, cabernet franc, bikavér,kékfrankos, merlot. Említést kell tenni a kadarkáról is, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend itt, Szekszárdon. Számos helyi és nemzetközi elismerést nyert pincészet borait kóstolhatjuk meg egy borkóstoló keretében.