Atomerőmű

Tájékoztató és Látogatóközpont

Hazánk egyetlen ipari méretű nukleáris létesítménye a kezdetektől a nyitottság politikáját folytatja. Az Erőmű célja, hogy az ide látogatók minél közelebbről megismerkedhessenek az atomerőmű működésével, a villamos energia előállításától annak a háztartásokba jutásáig.
A Tájékoztató és Látogatóközpont, valamint az Atomenergetikai Múzeum állandó és időszakos kiállításokkal várja az érdeklődőket, de előzetes bejelentkezés után lehetőség van belépni az üzemi területre is, ahol a látogatók testközelből ismerkedhetnek meg az erőmű működésével.
Atomenergetikai Múzeum
Az Atomenergetikai Múzeum 2000 négyzetméteres kiállítóterében a látogatók testközelből is megismerkedhetnek számos, az atomerőműben – a primer és a szekunder körben – rendszeresített berendezéssel, például kipróbálhatják, hogyan működik a sugárkapu, a dózismérő vagy a csavarhúzógép.

A kiállítótér négy tematikus egységre tagolódik. A bal oldalon két vitrinsor segítségével mutatjuk be az erőmű történetéhez kapcsolódó ajándék- és reklámtárgyakat és kitüntetéseket, valamint az erőmű területén használt műszereket szakáganként csoportosítva. A jobb oldali rész a nagyberendezések területe. Külön teremben tekinthetők meg a szolgáltató eszközök, illetve az a szimulációs számítógép, amely az 1990-es években üzemelt, és a blokkügyeletesek, operátorok, valamint a blokkokat üzemeltető személyzet képzésére használtak.

A galérián a múzeum országos gyűjtőköréhez tartozó hat intézmény relikviáit állítottuk ki (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézete, Debreceni Tudományegyetem Fizikai Intézete, Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete, Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutatóintézet Atomenergia-kutató Intézet, GAMMA Műszaki Zrt., Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft.) A galérián kapnak helyet az időszakos kiállítások is 2014 áprilisától.
Az intézmény időről időre frissülő múzeumpedagógiai programokkal várja a különböző korú iskolás gyerekeket, hogy közelebb kerülhessenek a fizika csodálatos világához. Jelenleg ilyen futó program a „Rendhagyó fizikaóra”.
Előre bejelentkezett csoportok számára a tárlatvezetés biztosított.

Természet

Paks északi részén lévő Imsósi erdő ideális helyszint biztosít kirándulásra, túrázásra a természet kedvelőinek. A Duna-parti városban a látogató megtekintheti a pleisztocén löszfalat, mely több millió év alatt formálódott, hatvan méter magasra. A paksi téglagyári löszfal feltárás során az elmúlt 2 millió év éghajlat-történetének valóságos képeskönyve, geológiai látnivalója. A folyóra páratlan kilátás nyílik a Rókus kápolnától, illetve a Gárdonyi kilátóról.

Aki a folyóvizet szereti, víz itúrákat tehet a Dunán a Senki-sziget és a Bum-sziget környékén. A motorcsónakos kirándulás ideális helyszíne Paks és környéke. Forró nyáridőben a RÉV segítségével átkelhet Duna túlsó oldalára, ahol fürdőzésre, sátorozásra is van lehetősége, ugyanakkor a vízi járművek kényelmes vízrebocsátása is megoldott a kompnál. Paks város csoportos látogatóinak ajánlom a sétahajózást a Dunán melyről gyönyörű látkép tárul szemünk elé a Prelátusra, löszfalra, téglagyárra, Paksra, a régi hajóállomásra és a Paksi Atomerőműre. Fürdésre, úszásra, tisztálkodásra az Ürgemező mellett lévő Strandon, és a Táncsics Mihály utcában lévő Tanuszodában van lehetősége. További vízparti kikapcsolódásra, horgászásra a város mellett húzódó nyolcvannégy hektáros tórendszer, a Kondor-Füzes-tavak kínálnak lehetőséget.

Kultúra

Óvárosban a gyermekek rendelkezésére áll a KRESZ-park, mely a 6-os számú főútvonal és a Szent István tér között található. A tértől nem messze a sétálni vágyok, a romantikát kedvelők számára a Duna-parti sétányt ajánlom a százéves, védett gesztenyefáival, mely a város egyik büszkesége. A gyalogtúra közben kulturális látnivalók iránt érdeklődőknek érdemes felkeresni a klasszicista épületben működő Városi Múzeumot, a hajdani Cseh-Vigyázó-kúriát, valamint a Paksi Képtárat, ahol a kortárs művészek képeiben egyaránt gyönyörködhet. A térről jól látható a bazársor, mely 1860 körül épült. A háromhajós római katolikus, bazilika stílusú Jézus Szíve-templomot 1901-ben szentelték fel. A barokk Szeniczey-kúria falán tábla őrzi Deák Ferencnek, a „haza bölcsének” emlékét. A református templom 1755-ben épült, az  evangélikus pedig az 1884-es esztendőben.

Igazi látványosságnak lehet részese, ha megtekinti a Makovecz Imre tervei alapján épült Szentlélek-templomot. A XX. század építészetének kiemelkedő alkotása. A Duna-parti városban a látogató találkozhat a legújabb kor vívmányával a villamosenergia-termelésben jelentős szerepet betöltő első hazai atomerőművel. Tájékoztató és Látogató Központban lévő kiállítás minden korosztály számára bő információt ad az atomerőmű működéséről. Ajánlom a megtekintését, és szerezzen személyes élményeket a nukleáris energia békés célú hasznosításáról.

A városban megtekintheti Pákolitz István szobrát a Városi Múzeum udvarán, Jámbor Pál mellszobrát a Szent István téren, az Atomerőmű előtti parkban a Paksi disputa szoborparkot, az I. számú rendelőintézet előtt „Anya a gyermekével” című alkotást, a Halas fiú szobrot a Paksi Képtár mögötti szabad területen, a II. világháború emlékművet a Katolikus templom előtti parkban, Vak Bottyán János mellszobrát a gimnázium udvarán, a világ első Sakkolimpiai emlékművét a Városi Művelődési Központ melletti parkban, a biskói komptragédia emlékművét a Katolikus templom mellett és a Duna jobbpartján a csónakház előtti területen, Kiss István Térplasztikáját az Atomerőmű irodaház előtti parkjában, Hermann Ottó mellszobrát a lakótelepi Általános iskola udvarán.

Kulturális rendezvények tekintetében kiemelkedik a Duna-part kupa kerékpárverseny májusban, a Nemzetközi blues, jazz, rock és gasztronómiai fesztivál júniusban, Tavaszi Fesztivál eseményei pünkösdkor,  a Duna-parti Családi Napok programjai augusztusban, Szüreti Nap programja szeptemberben, a lovasnap, Paksi amatőr Pop Rock Jazz Fesztivál és a Streetball találkozó rendezvénye.