Meszes, Duna-part

Kalocsa várostól öt kilométerre kanyarog Európa nagy „kék országútja”, a Duna, mely nyáron békés strandjaival, éttermeivel, sörözőivel várja az idelátogatókat.

 
A Duna-parton található két nemzetközi hajóállomás több száz úszó szállodát fogad, és az utazási irodák gondoskodnak a hajón utazók szárazföldi programjairól is – városnézés, idegenvezetés, autóbusz stb.

2012-ben elkészült a csónakház és üdülő épületegyüttest korszerűsítették és akadálymentesítették.

Emellett a kishajók és csónakok biztonságos vízre bocsátás érdekében elkészült a kedvtelési célú kikötő, melynek fő elemei a csónakleeresztő rámpa és a kishajók ideiglenes tartózkodását segítő úszóponton. A projekt keretében a turisták által is használható kerékpárok és kajakok kerültek a Duna-partra.

 

Uszoda és gyógyfürdő

Az 1927. óta működő Kalocsai Uszoda és Gyógyfürdőben Nagy népszerűségnek örvendenek a szombat esténként megrendezésre kerülő éjszakai fürdőzések, ahova gyermekes családok és a fiatal korosztály egyaránt szívesen jár. Bevezették a különböző aromás szauna szeánszokat, ami a szauna népszerűségét csak tovább fokozza. A vendégek számára ingyenes vízautomatát helyeztek el a szauna melletti folyosón, a folyadékveszteség pótlása érdekében.

 

Egyház

Jelentős történelmi múltra tekint vissza Kalocsa, hiszen a honfoglalás óta város, István óta a magyarság egyik kiemelkedő kulturális központja. A város egyike a négy magyarországi római katolikus érseki székhelynek, az államalapítás óta a magyar katolicizmus második központja. A városba érkezők a Főszékesegyházat, az Érseki Kincstárat  és az érsekkertet tekinthetik meg.

 

Népművészeti Ház

Gábor Lajos 1952-ben hagyta a városra, a mai múzeum épületét. 1978. júliús 22-én felavatták a ház udvarán Kátay Mihály (1935−) tűzzománc művész Délibába c. alkotását. A ház később a Korona-Tours utazási iroda kezelésébe került, amely – megtartva az épület tájmúzeumi jellegét – szintén idegenforgalmi célokra hasznosította. A lakóépület első három helyisége eredeti formájában mutatja be a régi paraszti életet, míg a valamikori kamra helyén kiállítás keretében kísérhetjük nyomon a kalocsai népművészet fejlődését.

 

Schöffer-torony

A Malatin téri autóbusz-pályaudvar előtt álló, Chronos-8 nevű fénytorony Schöffer Miklós szobrászművész tervei alapján készült 1982-ben.  A fénytorony váza négy darab 23 méter magas acéloszlop, melyek között az oszlopok kör alakú, emelt talapzatán öt darab nagy fényszóró, a torony négy homlokzati síkján 23 db színes, kisebb méretű fényszóró található, melyek 49 db 80 és 60 cm átmérőjű forgó tükrökre vetítik fényüket. A torony sajnálatos módon már 20 éve nem működik. A város önkormányzata azonban nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a torony régi fényében tündököljön.

 

Múzeumok

Magyar Fűszerpaprika Múzeum

A ház padlásterében berendezett kiállítás ismerteti a magyar fűszerpaprika-termesztés történetét, valamint bemutatja a munkafolyamatok során használt legfontosabb eszközöket. A látogatás élményét fokozza a gerendákra akasztott több ezer fűszer paprika fűzér látvány és illata. A múzeum 1977 októberében nyílt meg. Jelenlegi helyén 1993 márciusától működik.

 

Fazekas Alkotóház

A fazekasműhelyben a tradicionális fazekasmesterség valamennyi technológiája megtalálható. Folyamatosan folyik oktatás. Évente országos fazekas találkozókat rendeznek. A műhely mellett kiállítás is működik. A folyamatosan gyarapodó gyűjteményben részben a kalocsai fazekas hagyományokat ápoló tárgyak, részben a mai igényeket kielégítő használati kerámiák kerülnek.

 

Viski Károly Múzeum

A tájmúzeumként működő múzeum elődjét, a Városi Múzeumot 1932-ben alapították. Jelenlegi helyén 1971 óta működik. Legnagyobb állandó kiállítása a „Népek, életformák, hagyományok a Kalocsai Sárközben” Kalocsa és a környék újkori történetét és a kalocsai népművészet kialakulását mutatja be.

 

Nicolas Schöffer Gyűjtemény

Dargay Lajos – Schöffer volt tanítványa és munkatársa – állította össze a múzeum állandó kiállításának anyagát, amely a térdinamikai alkotásoktól a legutolsó, kibernetikusan vezérelt művekig teljes áttekintést ad a világhírű képzőművész munkásságáról. (A teljes gyűjtemény 46 darabból áll.)

 

Kalocsai Porcelán Manufaktúra

Kalocsa múltjában és jelenében meghatározó szerepet játszik a porcelán és a népművészet. A Kalocsai Porcelán Manufaktúrában a látogatók figyelemmel kísérhetik a porcelángyártás teljes folyamatát, a porcelánöntéstől az égetőkemencéig. A manufaktúra szakemberei betekintést adnak a porcelánfestés mesterfogásaiba.