Pörböly „Gemenc kapuja” – az ártéri erdő szélén, két régió határán fekszik. Innen indul az ártéri rengetegbe a közkedvelt Gemenci Erdei Vasút és itt található a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ, melynek megújult objektumait 2007. tavaszán adták át a nagyközönségnek. Az új fogadóépület európai uniós színvonalon nyújt széleskörű szolgáltatásokat. A múzeum betekintést enged a Sárköz néprajzába és bemutatja a gímszarvast, ill. az ártér élővilágát, valamint az erdészet, a gazdálkodás összegyűjtött tárgyi emlékeit. Itt kapott helyet a Gemenci Méhészeti Gyűjtemény is.

A pörbölyi állomástól, fogadóépülettől induló új ösvényen néhány perces sétával elérhető az arborétum, de a most létesített nagyrezéti vadmegfigyelőhelyet is innen lehet megközelíteni. A kisvasút pályaszakasza mentén található tanösvények és játszóterek, a megfigyelőtornyok, a halászati bemutatóhely segítségével ismerheti meg a nagyközönség ezt a páratlan, növény- és állatvilágát tekintve egyedülálló tájat.

A Gemencben kisvasutazhat, sétahajózhat, megtekintheti a Karapancsai Kastélyt és Major, valamint megismerkedhet az erdő páratlan élővilágával is.   A Gemenchez tartozik egy 20 340 hektáros vadászterület is, ahol az időjárástól és az ártéri rész jellegétől függően lovas kocsival, terepjáró gépkocsival, télen lovas szánnal lehet vadászni. Egyedülálló, különleges élmény a gemenci bőgő szarvasbika vadászata. A terület jól szervezett, nagyterítékű vaddisznóhajtásai jól ismertek az idelátogató törzsvendég vadászok körében.

Túrázás

A területre érkező látogatók számos érdekes programlehetőség közül választhatnak Gemenc vadregényes ártéri erdejében. Élményt adó szakvezetéses túrákon ismerhetik meg az ártér különleges élővilágát, izgalmas kenutúrákon, madármegfigyelésen vehetnek részt, valamint egyedi természetfotózásra is lehetőség nyílik. A Duna-menti Sárköz területén található Gemenc festői szépségű ártéri világa. Területét átszövik a „fokok”, melyek részben természetes, részben emberkéz által kialakított eredetű keskeny csatornák. Ezeken keresztül biztosították hajdan a belső területek elárasztását, mely az erdő területén élő gazdálkodók megélhetését segítette. A folyó ártéri növényvilágát a bokorfüzesek, puha- és keményfa ligeterdők jellemzik.

Találkozhatunk itt nyári tőzikével, dunai csillagvirággal, ligeti szőlővel. Állatvilágának kiemelkedő értékei a védett jégmadár, a fokozottan védett rétisas, a fekete gólya és a barna kánya. Gemenc híres kiváló gímszarvas és vaddisznó állományairól, ezért hazánk egyik legjelentősebb vadászterülete. Gemenc a kijelölt turistautakon, tanösvényeken szabadon látogatható. Itt húzódik az országos jelentőségű Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útvonala is. Túra a Bárányfoki tanösvényen A túra résztvevői a tanösvény bejárása során megismerhetőek a jellegzetes gemenci ártéri és ártéri-erdei élőhelyek, valamint a gazdag élővilág legjelentősebb fajai. A program során számos érdekes információt tudhatunk meg a mély és magas ártér jellegzetességeiről, a holt fa jelentőségéről a természetes erdőkben, valamint az őseink megélhetését biztosító fokgazdálkodásról is.

Program időtartama: 2 óra

Túra hossza: 2 km

Helyszín: Bárányfoki szabadidőközpont parkolója.

Közlekedés: egyénileg, gépkocsival, GPS: N46.345580 E18.785784 Részvételi díj: 20 főig 12000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő

Természetfotózás

Gemenc kiváló fotótémákat nyújt az amatőr és profi természetfotósoknak egyaránt. Az erdők mélyén megbúvó tavakat az állatok gyakran látogatják, csak türelmes csendben kell várni, hogy táplálkozó fekete gólyákkal, nagy kócsagokkal, sulymot evő vaddisznókkal, vagy hűsölni érkező szarvascsapattal találkozzunk. Itt mindig történik valami, ami egy természetfotós számára érdekes lehet.

 

Madarászat a Nyéki Holt-Dunánál

A résztvevők számos érdekességet tudhatnak meg a Nyéki Holt-Duna vízinövényekkel és náddal átszőtt világáról, valamint az itt élő madarak megismerésére és megfigyelésére is lehetőség nyílik. A programot madárgyűrűzési bemutató egészíti ki.

Program időtartama: 2 óra

Túra hossza: 2-3 km

Helyszín: Pörböly, gátőrház

Közlekedés: egyénileg, gépkocsival

Részvételi díj: 20 főig: 12000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő

Hasznos: A program május, június, július hónapokban, a reggeli órákban kérhető. A program megvalósítását a Duna vízjárása befolyásolhatja. Fontos a kényelmes, vízálló túrabakancs, gumicsizma és az időjárásnak megfelelő öltözék megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem.

 

Szakvezetéses túra a Nyéki Holt-Duna tanösvényen

A pörbölyi gátőrháznál kezdődő tanösvény bejárása során a látogatók számtalan érdekességet tudhatnak meg Gemenc élővilágáról, valamint lehetőség nyílik madármegfigyelő toronyból megcsodálni a fokozottan védett Nyéki Holt-Duna vízinövényekkel és náddal átszőtt világát is.

Program időtartama: 2 óra

Túra hossza: 2-3 km

Helyszín: Pörböly, gátőrház Közlekedés: egyénileg, gépkocsival

Részvételi díj: 20 főig: 12000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő

Hasznos: A program egész évben kérhető. Fontos a kényelmes, vízálló túrabakancs, gumicsizma és az időjárásnak megfelelő öltözék megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem.

 

Szakvezetéses túra a Lösz-szurdik tanösvényeken

A Szekszárdi-dombság Magyarországnak az eróziótól leginkább veszélyeztetett kistája, ugyanakkor a mély völgyek, meredek falú szurdokok búvópatakjaikkal és löszhídjaikkal egészen különleges képet nyújtanak. A két tanösvényen a terület különleges geológiai értékeivel, élővilágával és kulturális emlékeivel lehet megismerkedni.

 

Szakvezetéses túra a Benedek tanösvényen

A tanösvény bejárása során a löszmélyutak – ún. szurdikok – kialakulásával, élővilágával, valamint a partfalaikba vájt barlanglakásokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A látogatók megtekinthetik Babits Mihály szülőházát, valamint a Remete-kápolnát is. Útközben a Cserhát-tetőről felejthetetlen panoráma nyílik a Völgységre, a Sárközre, valamint a Gemenc hatalmas erdeire.

Program időtartama: 3-4 óra

Túra hossza: 6,1 km

Helyszín: Szekszárd, Béla király tér, Tourinform iroda

Közlekedés: egyénileg

Részvételi díj: 20 főig: 12000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő (+ Babits Mihály Emlékház látogatása esetén belépőjegy ára)

Hasznos: A program egész évben kérhető. Fontos a kényelmes túrabakancs és az időjárásnak megfelelő öltözék megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem.

 

Szakvezetéses túra a Parásztai tanösvényen

A túra során a látogatók a löszmélyutak élővilágával, kialakulásával, és különleges formakincsével, valamint a szekszárdi szőlő és bor történetével ismerkedhetnek meg. A Csontos-szurdik partfalában állati és emberi csontok is megfigyelhetőek, melyek az elmúlt korokról tanúskodnak.

Program időtartama: 1,5-2 óra

Túra hossza: 3,1 km

Helyszín: Szekszárd, Parásztai buszfordulóban elhelyezett térkép

Közlekedés: egyénileg

Részvételi díj: 20 főig: 12000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő

Hasznos: A program egész évben kérhető. Fontos a kényelmes túrabakancs és az időjárásnak megfelelő öltözék megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem.